Joulutarina

AITTA

Olipa kerran pieni ja söpö Aurora-tyttönen ja hänen hassun hauska veljensä Aarni. Heidän vanhempansa olivat juuri ostaneet vanhan talon Auroran ja Aarnin isovanhemmilta. Isovanhemmat olivat kesällä muuttaneet läheiseen kaupunkiin Ouluun, hienoon punatiiliseen kerrostaloon, jossa lapset eivät olleet vielä päässeet vierailemaan.

Lapset tutkivat uteliaana paikkoja uuden kotinsa pihapiirissä ja eksyivät punaiseen aittaan! Aitta oli pullollaan isovanhempien hylkäämiä huonekaluja, astioita ja muuta kodin tavaraa, koska kaikki eivät mahtuneet uuteen kerrostaloasuntoon. Vanhoja tavaroita rakastavan Auroran silmät osuivat tynnyrin päällä olevaan kulahtaneeseen kelkkaan! "Oi mikä löytöjen löytö", mietti Aurora. "Antaisikohan isä luvan ottaa kelkan käyttöön?"

 

 

RÄNSISTYNYT KELKKA
Isä oli antanut luvan kelkan käyttöönottoon, ja aamulla lapset säntäsivät ulos innoissaan. Yön aikana oli satanut hiukan lunta ja maa oli kuurassa. Aurinko pilkotteli taivaanrannassa. Aurora ja Aarni saivat kovalla työllä kaivettua kelkan esiin ja raahattua sen ulos. Painava kun oli, umpipuinen ja rautainen. "Kelkka on varmasti todella vanha", mietti Aurora. Se näytti hiukan ränsistyneeltä ja siitä oli maali lähtenyt melkein kokonaan pois.

 


VANHAT MUMMOT
"Mitä tehdä huonokuntoiselle kelkalle", lapset miettivät. Tosin se ei käyttöä haittaa, vaikka vähän ruma onkin, mutta olisihan se kiva, jos kelkasta saisi mukavamman näköisen. Auroran mielestä kelkka kelpaa sellaisenaan. Se on vanha ja vanha saa näyttää vanhalta. Vähän kuin mummot. Aarni puolestaan haluaisi kelkan näyttävän paremmalta. Hän kun rakastaa kaikkea värikästä. Aarnin huonekin on värikäs. On sinistä, punaista, keltaista ja vihreääkin! Kaikki iloisesti sekaisin.

 

MITÄ GOOGLE LÖYTÄÄKÄÄN?
Lapset miettivät edelleen, mitä kelkalle voisi tehdä. Aarni ehdottaa, että katsotaan netistä. Jospa sieltä löytyisi ideoita! Aurora avaa tabletista hakukoneen ja kirjoittaa sinne "tuunaus Oulu", koska uskoo, että Oulusta varmasti löytyy osaamista. Ne kun osaa vaikka ja mitä siellä. Ja Oulun lähellähän he asuvat.

Mitäs sieltä Googlesta sitten löytyykään! Tuunauskauppa Nordic Color Room! Kumpikaan lapsista ei ole sellaisesta ikinä kuullut. Mikä ihmeen kauppa se sellainen on! Ja missä se sijaitsee, lapset miettivät. Aarni huomaa netissä puhelinnumeron myymälään ja päättää olla rohkea. Hän soittaa Tuunauskauppaan. Sinne kun on niin helppo numerokin, 0505 888 111.

 


TUUNAUSKAPPA
"Tuunauskauppa Nordic Color Room" vastataan puhelimesta, kun Aarni soittaa. Aarni esittelee itsensä ja kertoo vanhasta rähjääntyneestä kelkasta. Mitäs sille voisi tehdä? Tuunauskaupan täti kyselee kelkan kunnosta ja mitä materiaalia se on. "Puutahan se on!" huudahtaa Aarni. "Puu on onneksi helppo kunnostaa", täti sanoo. Hän kertoo heillä olevan hyvää ja lapsillekin turvallista maalia kelkan kunnostamiseen. Hän pyytää Auroraa ja Aarnia käymään liikkeessä ja ottamaan vaikka kuvan kelkasta mukaansa. Tuunauskaupalla he voisivat yhdessä miettiä kelkan tuunaamista. Värejäkin siellä on kuulemma todella paljon, niitähän Aarni rakastaa! Aarni päättää puhelun ja lupaa tulla käymään isän ja Auroran kanssa huomenna.

 

OULUN TAPETIN NAAPURISSA
Aamulla Aurora, Aarni ja isä kurvaavat Tuunauskaupan eteen autolla. Siinä kun on ilmaisia 30 minuutin parkkipaikkoja. "Rautatienkatu 20, niinhän se oli?" isä kysyy Aarnilta. Kyllä kyllä, tässähän se, Oulun Tapetin ja Piviksen välissä. Oulun Tapetistahan me aioimme hakea tapetit uuteen kotiin, kun sitä alamme remontoimaan. Aarnin mielestä tapettikauppa on Oulun kivoin kauppa. Siellä kun on niin paljon kaikkea värikästä. Hän ei osaa päättää, minkälaisen tapetin huoneeseensa haluaa. Auroralle homma oli heti selvää. Hän haluaa sen vaaleanpunaisen eläintapetin. Sen hän haluaa! Siinä oli ihania eläinten kuvia: pupuja, oravia ja kettuja.

 

TURVALLISUUS ENNEN KAIKKEA
Aarnilla, Auroralla ja isällä on maskit kasvoilla, ja he desinfioivat kätensä heti astuttuaan myymälään sisään. Kaupan tätilläkin on visiiri kasvoilla ja hänkin on desinfioinut juuri kätensä. Aarni huomaa kivan tuoksun desinfiointiaineessa. Se ei käy Aarnin nenään samalla tavalla kuin muut aineet, mitä hän on käyttänyt. Aurora huomaa saman asian ja hoksaa pullosta, että siinä lukee Euca isolla kirjaimilla. Onkohan se Euca niin kuin Eucalyptus? On se! Aurora tavaa purkin kyljestä, että se on Suomessa valmistettu ja sisältää aitoa eucalyptusöljyä, 80 % etanolia ja ihoa hoitavaa glyseriiniä. Siksi se ei kuivata käsiä!

 

WAU MIKÄ KAUPPA!
Lapset katselevat kauppaa ja ovat aivan onnessaan. "Wau, mikä kauppa!" Aarni huudahtaa. "Miten emme ole ennen tämmöistä huomanneet?" kyselee Aurora. Tuunauskaupan täti kertoo, että liike on aika uusi. Se on aukaistu vasta loppukesällä.

Kaupan omistaa kaksi kaverusta, jotka ovat kovia tuunaamaan itsekin. Kaikki myymälässä olevat kalusteet, muutamaa lukuunottamatta, ovat myynnissä. Huonekalut on hankittu käytettynä ja omistajat ovat ne omin pikku kätösin tuunanneet, ystäviensä avustuksella. "Uutta emme osta, muuta kuin sen mikä on pakko", tuumaa kaupan täti." Kierrätys ja ekologisuus ovatkin yrityksen suurimmat arvot.

Täti kertoo myös, että he pitävät Tuunausiltoja ja erilaisia kursseja. Kursseja voi myös toivoa! Joskus ne toiveet toteutuvatkin. Myymälässä on esillä paljon värimalleja, joita voi tarvittaessa lainailla kotiinkin, jos haluaa. Värin valinta, se on se vaikein osuus tuunaamisessa tädin mielestä. Katsotaanpa hiukan mitä kaikkea täällä onkaan myynnissä, hän sanoo.

 

FRENCHIC KALKKI- JA MINERAALIMAALI
Myymälästä löytyy Frenchicin kalkki- ja mineraalimaalisarja. Sävyjä sarjasta löytyy yli 60 ja maaleja on erilaisiin käyttötarkoituksiin. Sarjasta löytyy perinteinen kalkkimaali, joka tarvitsee pinnalleen vahan tai lakan suojaksi. Lazy Range sarja taas on vahallinen kalkkimaali, joka ei tarvitse sen kummempaa suojaa. Vaha on maalissa valmiina. Al Fresco sarja on suunniteltu pääosin ulkokäyttöön, mutta soveltuu myös huonekaluihin ja esimerkiksi keittiön kaapin oviin.

Sarjasta löytyy korkealaatuiset siveltimet, sabluunat, vahat yms.

Frenchic Furniture Paint® maaleissa ei ole piilotettuja myrkkyjä, kaikki ainesosat on kirjoitettu purkin kylkeen. Maaleissa ei ole myöskään VOC-yhdisteitä, toksiineja tai liuottimia ja ne ovat vesiohenteisia.

Frenchic-sarja, Frenchic Paint -sarjan kaikki maalit, vahat ja vimeistelypinnoitteet ovat EN71:3-sertifioitu (Toy Safe) joten niitä on turvallista käyttää lasten kalusteissa, leluissa, lastenhuoneen seinissä ja makuuhuoneissa.

2020 Frenchic Paint sarjalle myönnettiin arvostettu Brittiläinen tunnustuspalkinto Kuningattaren omalla ”Queen’s Award" merkillä.

 

HUH, MIKÄ VALIKOIMA!
Aarni huomaa kaupassa ihania vetimiä. "Oi, nuo haluan yöpöydän laatikkoon!" Aarni tuumaa. Senkin voisin joskus tuunata. Tuunauskaupan täti kertoo, että heillä on todella iso valikoima vetimiä ja valikoima laajenee koko ajan. Vetimiä löytyy tällä hetkellä noin 200 erilaista. "Oh hoh", isä sanoo! Siinäpä on nuppi poikineen. Samalla Aurora ihastelee puukoristeita ja miettii voisiko niitä käyttää johonkin. "Koristeita käytetään aika paljon", täti sanoo. Ne ovatkin aivan ihania Auroran mielestä. Kaiken maailman pientä nuppia ja nippeliä on laitettu kaupassa hauskasti esille kahvikuppeihin. Kierrätystä se on sekin! Ei tarvitse ostaa tylsiä muovisia esillepanolaatikoita, kun kahvikupit ovat kauniita ja niitä löytyy edullisesti kirpputoreilta.

Kaupasta löytyy myös kaikki tarvikkeet huonekalujen esivalmistelemiseen, kuten hiomasienet ja puhdistusaineet puulle. Maalausteloja ja siveltimiäkin on kattava valikoima. "Mahtava tämmöinen kauppa, mistä saa kaikki tuunaustarvikkeet samasta paikasta ohjeineen ja opastuksineen", Aurora miettii.

 

AH MIKÄ TUOKSU!
Aurora ja Aarni tutkiskelevat ihanan tuoksuisia käsidesejä. "Hei, Eucalta löytyy muitakin tuotteita samalla tuoksulla", Aurora huomaa. "Kyllä", kertoo Tuunauskaupan täti. Hän sanoo, että myymälästä löytyy Ekologinen Euca® yleispesuaine – yksi tuote, monta käyttötapaa ja kohdetta; pyykit, siivous, tiskit, saunanpesu ym. Tulee todella puhdasta ja bonuksena mahtava tuoksu!
Euca ei sisällä säilöntäaineita, homeenestoaineita, fosfaattia, zeoliittia eikä väriaineita ja sen ph on neutraali.

Lisäksi myymälästä löytyy Euca® Pintadesi. Tehokas, raikas ja riittoisa pintojen desinfiointiaine. Sopii kaikille alkoholeja sietäville pinnoille. Sis. etanolia 70% et.eucalyptusöljy ja biohajoavat tensidit. Se on myös eucalyptuksen tuoksuinen. "Tällä pintadesifiointiaineella myymälä desinfioidaan päivittäin", kertoo Tuunauskaupan täti. Loistava tuote nyt korona-aikana. Ja riittoisa!

Euca® Käsidesejä lapset jo kokeilivatkin, kun tulivat myymälään. "Eikös ollutkin mukavan tuntuista ja tuoksuu todella hyvälle", kysyy täti lapsilta. "Kyllä", huudahtaa molemmat yhteen ääneen.

 

LUONNOLLISTA PUHDISTUSTA!
Tuunauskaupan täti tietää kokemuksesta, että lasten kanssa maalatessa saattavat vaatteet tuhriintua. Myymälän valikoimassa on Ecokodin pyykkipulveria, jolla saa tahrat pois luonnollisesti. Aarni ja Aurora ehdottavat isälle, että äidille ostettaisiin kotiinviemisenä myös astianpesuainetta ja yleispuhdistusainetta. Äiti arvostaisi tuotteita kovasti luonnonystävänä!

 

HAUSKOJA TUOTTEITA
Tuunauskaupan oven luona on upea vaaleanpunainen antiikkikaappi, joka kätkee sisälleen Paskakaupan® tuotteita. Isä hirittelee yksikseen lukiessaan tuotteiden tekstejä. Loistavia joululahjaideoita parille työkaverille ja lapsuudenystävälle!

 

TUUNAUKSEN SUUNNITTELU
"Niin se teidän vanha kelkka", sanoo Tuunauskaupan täti. "Katsotaan tästä Al Fresco sarjasta värivaihtoehtoja, koska se soveltuu myös ulkokäyttöön. Ja ulkokäyttöönhän se teidän kelkka tulee. Mikäs väri teitä miellyttää? Kävisköhän tämä sininen, Kiss Me Sloely tai vaikkapa tämä ihana vaaleanpunainen Dusky Blush?" Aurora haluaisi kyllä tuon ihanan vaaleanpunaisen, mutta Aarnihan ei siihen suostu. "No entäs sitten tämä Limited Edition sävy Hot Lips? Se on kirkkaan punainen", täti sanoo. Kelkkahan on ollut alkujaankin sen värinen. "Joo!" toteaa Aarni, "se on hyvä valinta!"

Lapset päätyvät punaiseen. "Entäs sitten muuta?", täti kysyy. "Mitäs muuta tarvitaan", Aarni kyselee. No hiomasieniä ainakin, Aarni miettii. Täti ehdottaa ostettavaksi myös Sugar Soap-pesuainetta kelkan puhdistamiseen ja siveltimen maalausta varten. Ne päätyvätkin pakettiin maalin ja hiomasienten lisäksi.

 

KELKAN PUHDISTUS
Aurora ja Aarni aloittavat kelkan puhdistuksen ohjeiden mukaisesti. Kelkassa voi olla lika- ja rasvatahroja, jotka pitää saada pois, jotta maali pysyy hyvin. Maali kun ei tartu likaiseen pintaan ja lika painuu syvemmälle puuhun hiomisen yhteydessä, jos ei sitä pese pois. Sugar Soap-huonekalupesuaine on tuoksuton tiiviste, joka huuhdellaan lopuksi vedellä. Aurora laittaa muutaman korkillisen Sugar Soapia suihkupulloon, kastelee rätin ja suihkuttaa pesuainetta kelkkaan. Huh, kun siitä lähteekin likaa! Lopuksi Aurora huuhtelee rätin ja pyyhkii kelkan sillä vielä kertaalleen. Valmis!

 

KELKAN HIOMINEN
Aarni aloittaa kelkan hiomisen. Siitä pitää saada vanha huonosti kiinni oleva maali pois ja puupintaa pitää hiukan karhentaa, jotta uusi maali pysyisi siinä hyvin. Tuunauskaupan täti ohjeisti Aarnia käyttämään 80P hiomasientä. Siinä on tarpeeksi karheutta hiomaan pinta karheaksi. Täti kertoi myös, että hiomasieniä on erilaisia. Mitä isompi luku, sen sileämpi pinta tulee hioessa. Hiomasienet voi myös pestä käytön jälkeen vedellä ja käyttää uudestaan useamman kerran! Auroran mielestä se on loistava juttu! Maapallolla kun on muutenkin liikaa roskaa, mikä huolestuttaa Auroraa kovasti.

 

LIIAN PAKSUA MAALIA?
Aurora ja Aarni huomaavat kelkkaa maalatessa, että kalkkimaali on aika paksua ja miettivät voisiko sitä ohentaa. Aarni päätti laittaa viestiä Tuunauskauppaan WhatsApissa ja kysyä asiasta. Kaupan tätihän sanoi moneen kertaan, että he ovat olemassa asiakkaita varten ja heille saa soittaa tai viestitellä aina kun siltä tuntuu! Bling, noin se viesti kilahti Tuunauskaupan puhelimeen! Viestissä Aarni kysyi, mitä maalille kannattaisi tehdä, jos se on liian paksua. Tuunauskaupan täti kertoi, että maalit ovat käsityönä tehtyjä ja maaleissa voi olla eroja maalierien välillä. Jotkut ovat paksumpia kuin toiset. Maalia ei kannata ohentaa purkkiin, jotta maali pysyy mahdollisimman puhtaana vaan sumutinpullo on hyvä apuväline maalin ohentamiseen! Sumuttaa hiukan vettä maalattavaan pintaan ja tasoittaa maalin siveltimellä. Näin maali ohenee juuri sopivasti eikä yhtään liikaa. Niinpä Aurora hakeekin sumutinpullon ja kokeilee kikkaa heti. Wau, sehän toimii!

 

MAALAUSOHJEITA
Kelkka on nyt maalattu yhteen kertaan. Aarni ja Aurora aloittelevat toisen kerroksen maalausta. Tuunauskaupan täti ohjeisti, että Al Fresco-sarjan kalkkimaalit ovat kosteudenkestäviä, kun maalaat vähintään kaksi maalikerrosta. Hän ohjeisti myös, että kelkka kannattaa säilyttää lumelta, jäältä ja sateelta suojassa. Kelkkaa voi käyttää ihan normaalisti, mutta käytön jälkeen se kannattaa nostaa varastoon suojaan. Näin maalipinta pysyy hyvänä pitkään! Aurora on ihan varma, ettei Aarni muista tätä asiaa, mutta hän aikoo muistuttaa Aarnia asiasta.

 

KUIVUMINEN
Jippii! Kelkka on nyt pesty, hiottu ja maalattu kahteen kertaan ohjeen mukaisesti. Aarni oli jo aamulla menossa heti kelkkailemaan, mutta Aurora toppuutteli häntä. Tuunauskaupan tädin mukaan maalin pitää antaa rauhassa kuivua, vähintään 48 tuntia. Vaikka maalin pinta on kuivunut nopeasti maalausprosessin jälkeen, se ei tarkoita, että pinta olisi samassa ajassa saavuttanut lopulliset kestävyysominaisuutensa. Maali jatkaa kovettumista vielä viikkoja. Pintoja voi kyllä tänä aikana käyttää, mutta voimakasta rasitusta kannattaa välttää ennen lopullista maalin kovettumista.

Aarni pettyi kovasti, kun ei päässyt heti kelkkailemaan, mutta onneksi Aurora keksi muuta tekemistä sillä aikaa. Kelkan maalipinnan annetaan nyt kuivua rauhassa.

 

MUMMON JA PAPAN LAHJA
Aarni ja Aurora miettivät joulua. Aatto on kohta ovella, eikä heillä ole vielä lahjaa hankittuna mummolle ja papalle. Mitä ihmettä heille tänä vuonna antaisi? Heillä on uusi koti, johon ei mahtunut kaikki entisetkään tavarat. Ja uutta pitäisi vielä hankkia! Pitkän mietinnän jälkeen Aarni hoksasi, että hehän voivatkin antaa kelkan isovanhemmille lahjaksi. Heillä oli molemmilla omat pulkat jo valmiiksi. Eivätkä he tarvitse montaa. Isovanhemmat varmasti ilahtuvat, kun saavat oman vanhan kelkkansa kunnostettuna takaisin! Mummohan voi laittaa siihen, vaikka kukkia olohuoneeseen. "Tunnistavatkohan he sitä?" tuumaa Aarni.

Auroran mielestä se oli veljeltä loistava idea! Kierrätys kunniaan! Se Tuunaukaupan tätikin kertoi kierrätyksestä ja siitä, miten he ovat päässeet Suomen Ekoyrittäjien jäseneksi! Sellainen on varmasti kunnia-asia kaupan omistajille! Myymälässäkin kuulemma kierrätetään kaikki mahdollinen ja tehdään vanhasta uutta! Ihan loistavaa, ajatteli Aarnikin.

 

INNOSTAVA RYHMÄ
Aurora innostui niin kovasti tuunaamisesta, että mietti jo mitä sitä seuraavaksi tehtäisiin. Aarni muisteli saaneensa Tuunauskaupasta käyntikortin, jossa oli osoite yrityksen ryhmään Facebookissa. Mikähän se olikaan, mietti Aurora. Hei, sehän oli Tuunaamo! Katsotaanpa miten sinne liitytään! Aurora kirjoittaa hakukenttään Tuunaamo ja laittaa ryhmään liittymispyynnön. Pyyntö hyväksytäänkin heti ja lapset pääsevät katsomaan mitä kaikkia ideoita sieltä löytyykään! Ryhmässä on ihan mahtavia ideoita tuotu esille. On tehty autosta pihalle poreammetta ja rummuista valaisimia. Joku oli tehnyt päiväpeitosta mekon itselleen. Maalausideoitakin sieltä löytyy! Siinähän lasten ilta sitten vierähtääkin, Tuunaamoa tutkiessa.

 

VANHA JAKKARA
Lapset löysivät eilen hienon idean Tuunaamosta. Vanhassa aitassa oli parikin vanhaa jakkaraa, jotka lapset haluaisivat seuraavaksi tuunata. Aarni haluaa maalata jakkaran vihreäksi, oikein tumman vihreäksi ja siihen jotain kuviota sellaisella sabluunalla mitä Tuunauskaupan täti esitteli. Aurora taas haluaa jakkarastaan vaaleanpunaisen ja laittaa siihen jotain metallisävyä myös. Ja ehkäpä hän haluaa maalata kaikki jakkaran jalat eri värisiksi. Siellä Tuunaamossa puhuttiin myös krakleerauksesta, väripesusta ja muista eri tekniikoista, joten Aurora jäi miettimään myös niitä. Miten hän osaa tehdä kaiken?

 

TUUNAUSILTA
Aarni muisti, että Tuunauskaupan täti puhui jostain Tuunausillasta. "Mitä jos me mentäisiinkin sellaiselle?" hän kysyi Auroralta. Idea oli äidin mielestä tosi hyvä. Hänkin voisi lähteä mukaan! Ei tarvitsisi kotona maalailla ja sieltä saisi kaikki tarvikkeetkin käyttöön kurssin hinnalla. Tuunausillassa tädit neuvovat ja opastavat. Lisäksi illan aikana saa pienen alennuksen tuotteista myymälän puolelta. Aarni päätti katsoa Tuunauskaupan verkkosivulta tuunauskauppa.fi heille sopivan ajankohdan. Äiti hoksasi, että Tuunausiltahan on loistava idea myös työpaikan tykypäiväksi tai vaikkapa niihin kaverin polttareihin, mitkä ovat keväällä tulossa. Hän aikookin ottaa yhteyttä Tuunauskauppaan polttarien suunnittelupäivää varten.

 

LAHJAN TOIMITUS
"Ihanaa, Jouluaatto!", lapset huudahtivat heti aamusta. Mitähän kivaa tänään tapahtuu? Käydään ainakin isovanhempien luona viemässä heille ruokia ja jättämässä lahjat. Kylään ei voi nyt mennä, mutta jätetään tavarat oven taakse. "Mitähän mummo ja pappa tuumaa heidän tuunatusta kelkasta?" sanoo Aarni. "Kiva nähdä heidän uusi asunto, edes ikkunan takaa", miettii Aurora.

"Nyt lähdetään!" äiti huudahtaa. Isä istuu jo autossa kiirehtien. Joten nyt vilkkaasti poposet jalkaan ja takki päälle.

Isä kurvaa isovanhempien uuden kodin eteen. "Hei!", Aarni huudahtaa. "Tämähän on se sama talo, jossa on se kiva Tuunauskauppa!" Rautatienkatu 20. Lapset astuvat ulos autosta ja juoksevat ikkunaan kurkkimaan miltä mummon ja papan uusi koti näyttää. "Onpa mummolla ja papalla kivan näköinen koti", lapset miettivät ikkunasta katsottuaan. Molemmat huomaavat omat kuvansa ikkunassa. Ja ihanat kuvat mummosta ja papasta nuorena. "Ja katso miten hauskan joulukuusen mummo on tuunannut vanhoista kravaateista!" Aurora sanoo. "Niinpä onkin", sanoo äiti ja jättää ruokakassin ja kelkan oven taakse.

Rauhallista Joulua, toivottaa Tuunauskaupan Sari ja Teresa kera Auroran ja Aarnin.

 

KELKKA MUMMOLASSA

"Olipas mukava, kun lapset kunnostivat tämän vanhan kelkan meille muistoksi", mummo tuumasi papalle heti aamulla. Taidamme laittaa siihen kukkia olohuoneeseen paraatipaikalle!