Kalkkimaali vai mineraalimaali. Miten ne eroavat toisistaan?

Kalkkimaali vai mineraalimaali?

Tätä kysytään meiltä päivittäin. Mikä ero on kalkkimaalilla ja mineraalimaalilla? Miksi käyttää mineraalimaalia eikä kalkkimaalia? 

Noh, aloitetaan mineraalimaalista. Meillä on käytössä kanadalainen Fusion™ Mineral Paint. Sarja on tehty kalusteiden maalaamiseen, mutta sitä voi huoletta käyttää myös muihin tuunauksiin. Mineraalimaali on kalustemaalia, jossa on käytetty aitoa luonnollista micajauhetta, jonka vuoksi Fusionin värimaailma on todella runsas! Maalin pohjana on aito luonnollinen pigmenttijauhe, johon lisätään sidosaineita, jotta maalista saadaan nestemäistä.

Maali on erittäin voimakaspigmenttistä, mattapintaista ja silkinhimmeää, todella peittävää ja erittäin helppoa käyttää. Maali kuivuu nopeasti, se ei tuoksu juuri paljoakaan ja saat se puhdistettua helposti, jos sitä menee vääriin paikkoihin. Siveltimet voit pestä ihan vedellä ja esimerkiksi mäntysuovalla. Kalusteen maalaaminen ei vaadi isoja pohjatöitä, kunnon pesu ja pieni kevyt karhennus riittää. Fusion ei tarvitse erillistä pinnoitetta päällensä kestääkseen kalusteissa. Fusionia ei tarvitse vahata, ellet itse niin halua. Maali on tehty kestämään juuri sellaisenaan. 

Valkoiseksi Fusion mineraalimaalilla maalattu tuoli kestää paremmin kulutusta kuin kalkkimaali.

 Fusion™ Mineral Paint pähkinänkuoressa: 

  • Minimaaliset pohjatyöt
  • Helppokäyttöinen
  • Erinomainen peittävyys
  • Upea matta- ja silkinhimmeä pinta
  • Ei vaadi erillistä pinnoitetta
  • UV-suojattu
  • Sopii ulos ja sisälle (ei kuitenkaan seisovaan veteen)
  • Ei haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC)
  • Myrkytön - ei sisällä lyijyä, ammoniakkia tai formaldehydiä

Maalilla voit maalata esimerkiksi:

  • Kaikki kotisi kalusteet, olipa ne sitten puuta, laminaattia tai lastulevyä
  • Puutarhakalusteet, piha-aidat, koristeet ja ruukut
  • Kankaiset sohvat ja tuolit
  • Sopii seinille ja lattioille, ikkunanpokille ja katoille
  • Puuta, kangasta, muovia, lasia, tiiltä, laminaattia yms. 

Tässä on maalattu hyvin voimakassyistä tammea. Maali tasoittuu todella kauniisti. Värisävy on sekoitus useammista sävyistä. 

Violetti käsin sekoitettu Fusion Mineral Paint mineraalimaali sopii hyvin huonekalujen maalaukseen.

Entä sitten se kalkkimaali? Mitäs se on? Miten se eroaa mineraalimaalista?

Pääosin markkinoilla myytävät kalusteille tarkoitetut "kalkkimaalit" on maalia, johon on sekoitettu liitujauhetta, se ei ole kalkkia nähnytkään. Netistä löytyy tarinaa, että chalk sana on aikoinaan väärin suomennettu ja siitä on lähtenyt leviämään väärää tietoa näiden "kalkkimaalien" ainesosista. Oikeammin ne maalit ovat siis liitujauhomaaleja. Aitoa kalkkimaaliakin kyllä myydään, mutta kaikki "kalkkimaali" mitä markkinoilta löytyy ei ole aitoa, eikä siis sisällä itsessään kalkkia. Osa niistä voi soveltua huonekaluille, mutta suurin osa on enemmänkin tarkoitettu pikku tuunauksiin, ei kulutuksen kestoa vaativille pinnoille. 

Kalkkimaalien yhteydessä puhutaan aina, että ne ovat helppoja ja eivät tarvitse pohjatöitä. Valitettavasti tämäkin on väärää tietoa. Jokainen maali tarvitsee jonkunlaisen pohjustuksen kestääkseen kalusteessa. Ainakin pesun liasta ja rasvasta. Toki aina voi maalata myös likaisen kalusteen, mutta rasvan ja lian päällä ei tahdo oikein maali pysyä, joten ennen pitkää huonot pohjatyöt vaativat veronsa ja maali lähtee irtoamaan. 

Entä sitten vahallinen kalkkimaali?

Vahauksen ongelma on, että vahan päälle et voi enää maalata tavallisella maalilla. Vaha on työlästä poistaa, se ei lähde hiomalla. Meiltä löytyy monia kalusteita myymälästä, jotka haluaisimme maalata uudelleen, mutta vahan poisto olisi liian iso työ, joten sitä ei kannata tehdä. Minun vahva veikkaukseni on, että näiden vahallisten kalkkimaalien kanssa tulee ongelmia seuraavalla sukupolvella, jotka haluaisivat tuunata tai entisöidä vanhempiensa kalusteita. Vaha on iso ongelma. Tai ei itsessään se vaha, vaan sen vahan poistaminen. Vaha lähtee mineraalitärpätillä ja siklillä raaputtamalla tai teräsvillalla hinkkaamalla. 

Ohessa kuva pihatuolista, joka on maalattu vahallisella "kalkkimaalilla". Tuoli on ollut käytössä yhden kesän. 

Valkoinen kalkkimaalilla maalattu pihatuoli ei kestä kovin pitkään ulkona.

"Kalkkimaali" on oiva maali tiettyihin paikkoihin, esimerkiksi koriste-esineisiin ja ei kulutukselle alttiisiin kalusteisiin. Sillä saa myös nättiä pintaa esimerkiksi taulun kehyksiin ja kukkaruukkuihin! Jäljestä tulee mattapintainen ja kaunis. 

Tämmöistä tällä kertaa! Mukavaa päivää sinulle!

-teresa-

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti